Beugel

Een beugel kan nodig zijn als je tanden naar voren staan of als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar maakt ook het kauwen makkelijker. Bovendien kun je je tanden beter poetsen als ze recht staan.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels. De slotjesbeugel, de buitenboordbeugel en de uitneembare beugel zijn het meest bekend.

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel wordt gebruikt om tanden die gedraaid staan recht te zetten. De slotjes, of brackets, worden aan je tanden vastgeplakt met een speciale lijm. De stalen draadjes tussen de slotjes trekken de tanden in de juiste stand. Tegenwoordig bestaan er, naast de stalen slotjes, ook keramische slotjes. Keramische slotjes zijn wit en vallen daardoor minder op. In bijzondere gevallen kunnen de brackets zelfs aan de binnenkant van de tanden geplaatst worden. Ze zijn dan helemaal niet zichtbaar.

Buitenboordbeugel

Als de bovenkaak te ver naar voren staat, kan een buitenboordbeugel helpen. De buitenboordbeugel zit met een band om je achterhoofd of je nek vast en trekt de bovenkaak naar achteren. Door deze druk groeit de bovenkaak minder hard dan de onderkaak en komen beide kaken beter boven elkaar te staan. Een buitenboordbeugel heeft alleen nut als het gebit nog niet volgroeid is.

Uitneembare beugel

De uitneembare beugel, of losse beugel, zit niet vast aan je gebit. Je kunt de beugel eenvoudig zelf uit de mond nemen, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Hij is gemaakt van kunsthars en metalen draden en wordt meestal gebruikt voor kleine correcties. Een veelgebruikte uitneembare beugel is de activator, of blokbeugel. De activator stimuleert de groei van de onderkaak en remt de groei van de bovenkaak.

Hoe lang moet je een beugel dragen?
De gemiddelde draagtijd van een beugel is 2 tot 3 jaar. Soms moet je gedurende die periode verschillende soorten beugels dragen.
Regelmatig bijstellen
Om hun werking te behouden, moeten beugels moeten regelmatig worden bijgesteld. Vlak na het bijstellen van de beugel zijn de tanden vaak wat gevoeliger.
Tandenpoetsen met een beugel
Met een beugel kun je gewoon je tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht besteedt aan het poetsen van je tanden, kiezen en je beugel. Bij sommige beugels is het wel moeilijker om goed te poetsen. Er bestaan speciale tandenborstels die het tandenpoetsen met een beugel makkelijker maken.
Eten met een beugel
Als je een beugel draagt kun je bepaalde dingen, zoals dropjes, toffees en andere plakkerige dingen, niet eten. Ook kauwgom is geen goed idee: de resten kunnen op je beugel vast gaan zitten. Wees ook voorzichtig met draadjesvlees en met cola of andere frisdrank. De suikers die daarin zitten veroorzaken tandplak. Die krijg je met een beugel in je mond niet zo makkelijk weggepoetst.
Beugels voor volwassenen
Beugels worden steeds vaker ook toegepast bij volwassenen. Ook beroemdheden worden met beugels gespot. Bekende beugeldragers zijn onder andere Nicolas Cage, Gwen Stefani en Tom Cruise.
Informatiefolder beugel

Download hier een Ivoren Kruis folder over een beugel

Maak een afspraak voor een beugel
Maak direct een afspraak bij de tandarts of de mondhygiënist
d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share