Sealen

Sealen is het verzegelen of afdichten van putjes en groeven in de kiezen om gaatjes te voorkomen. De tandarts of mondhygiënist gebruikt hiervoor meestal met een transparante oif geelwitte kunststofhars. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken.

Gevoelig voor gaatjes

Tussen hun zesde en twaalfde jaar wisselen de meeste kinderen hun tanden. Het glazuur van de pas doorgebroken kies is nog erg poreus en kwetsbaar. De groeven en putjes in de pas doorgebroken kiezen zijn het meest gevoelig voor gaatjes. Vooral als ze erg smal en diep zijn, zijn ze moeilijk schoon te poetsen met een tandenborstel.

Doet sealen pijn?

Sealen doet geen pijn. Het kan in het begon wel een vieze smaak in de mond geven, die echter snel weer verdwijnt. Het is verstandig om uw kind vooraf te vertellen wat de tandarts tijdens de behandeling gaat doen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Als de kiezen van uw kind geseald worden, maakt de tandarts of mondhygiënist eerst de kies goed schoon. Vervolgens wordt het oppervlak van de kiezen met een zure vloeistof of gel opgeruwd zodat de lak beter hecht. Als de kies is drooggemaakt wordt het laklaagje aangebracht. Deze wordt hard gemaakt met een lamp die blauw licht geeft.

Na het sealen

Na het sealen kan uw kind gewoon eten en drinken. De behandelde kiezen kunnen net als de de rest van het gebit met fluoridetandpasta gepoetst worden. De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of mondhygiënist of er nog voldoende aanwezig is.

Folder over sealen
Informatiefolder sealen

Download hier een Ivoren Kruis folder over Sealen.

Maak een afspraak voor sealen
Maak direct een afspraak bij de tandarts of de mondhygiënist
d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share