Plaatprothese of frameprothese

Een plaatprothese of frameprothese is een vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Plaatprotheses en frameprotheses zijn, in tegenstelling tot kronen en bruggen, uit de mond te nemen. Als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen, kan een plaatprothese of frameprothese een goede oplossing zijn.

Plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars waarin de kunsttanden en -kiezen verankerd zijn. De plaatprothese rust in zijn geheel op het slijmvlies van de mond. In sommige gevallen wordt de plaatprothese met ankertjes aan overgebleven tanden of kiezen vastgemaakt.

Frameprothese

De frameprothese is gemaakt van metaal waarop een tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Daar zitten de kunsttanden of –kiezen op. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen en gedeeltelijk op het slijmvlies.

Plaatprothese of frameprothese?

Welke prothese voor u het meest geschikt is, bepaalt u in overleg met uw tandarts. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent ook een aantal nadelen:
Omdat de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, moet uw tandvlees de kracht opvangen die door het kauwen wordt veroorzaakt. Dat kan leiden tot tandvleesproblemen.

Onder de plaatprothese blijven ook makkelijk voedselresten zitten, waardoor ontstekingen van het tandvlees kunnen ontstaan. Bij de frameprothese vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees minder belast.

Informatiefolder prothese

Download hier een Ivoren Kruis folder over een plaatprothese of frameprothese

Maak een afspraak voor een prothese
Maak direct een afspraak bij de tandarts of de mondhygiënist
d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share