Endodontologie

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied.

Redenen
  • pulpitis of tandpijn: veroorzaakt door cariës, diepe vulling, trauma
  • necrose van de zenuw (pijnloos afsterven van de zenuw) door cariës, diepe vulling, trauma
  • periapicaal abces
  • voorbereiding voor prothetisch herstel (kroon met stiftopbouw, overkappingsprothese, nabehandeling bij tandreïmplantatie
  • Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving
De behandeling

Wij maken eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat u een plaatselijke verdoving heeft gekregen, wordt via de bovenkant de kies opengemaakt, zodat het dode weefsel verwijderd kan worden. Daarna wordt de kies met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof gereinigd en controleren wij of er nog andere ontstekingen zijn. Als de pulpa is verwijderd wordt de ontstane ruimte opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn. Onderstaande film laat zien hoe een wortelkanaalbehandeling er in de praktijk aan toe gaat.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Door de verdoving is de wortelkanaalbehandeling vrijwel pijnloos. Wel kan er na de behandeling enige napijn optreden. Deze is met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Mocht de napijn erg lang aanhouden, dan kunt u natuurlijk met ons contact opnemen, wij geven u graag advies.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De tijd die de wortelkanaalbehandeling in beslag neemt is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Niet iedere tand heeft evenveel kanalen. Een gewone tand heeft over het algemeen één kanaal in de wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De tijd varieert daarom van een half uur tot twee uur.

Na de wortelkanaalbehandeling

Vroeger kon de tand waaraan een wortelkanaalbehandeling was uitgevoerd, nog wel eens donkerder van kleur worden. Dankzij modernere technieken gebeurt dit tegenwoordig bijna niet meer. Mocht er wel een kleine verkleuring ontstaan, dan kan dit worden verholpen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om een verkleuring te behandelen.

Wat gebeurt er als na een wortelkanaalbehandeling nogmaals een ontsteking ontstaat?

Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol en de kans op een nieuwe ontsteking is erg klein. Mocht dit echter wel gebeuren dan kan de behandeling worden herhaald. Mocht de ontsteking zich echter uitbreiden naar het eind van de wortel en het kaakbot, dan kan er een wortelpuntoperatie (apexresectie) worden uitgevoerd. Dit doen wij zelf of verwijzen u door naar een tandchirurg, afhankelijk van de situtie.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als de kies eenmaal ontstoken is, zal deze niet uit zichzelf genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is dan het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De tandartstarieven zijn vastgesteld door de overheid, dit betekent dat de tarieven voor elke tandarts gelijk zijn. Als u op de onderstaande link klikt vindt u een overzicht van de tarieven van een wortelkanaalbehandeling.

Wat kosten deze behandelingen?
De tandartstarieven worden elk jaar vastgesteld door de overheid, dit betekent dat de tarieven voor elke tandarts gelijk zijn. Als u op de link klikt vind u een overzicht van de tarieven van deze tarieven.
d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share