Een verstandskies trekken
Mensen hebben ruimte voor 32 elementen, bestaande uit tanden en kiezen.
De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die achter in de mond naar boven komen. Normaal gesproken gebeurt dit tussen het 18deen 22ste levensjaar. Tegenwoordig hebben veel mensen te smalle kaken voor alle 32 elementen en passen er maar 28 tanden en kiezen in de kaak (of soms zelfs nog minder). Dus wanneer alle 28 elementen aanwezig zijn en goed verdeeld over de kaak staan, is er te weinig ruimte voor de verstandskiezen om door te komen.
Doorkomen verstandskiezen
Het doorkomen van een verstandskies kan pijn veroorzaken. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat de kies getrokken moet worden. U kunt de pijn in eerste instantie verhelpen met paracetamol of ibuprofen. Ook is het belangrijk om het tandvlees op de plek van de doorbrekende verstandskies voorzichtig te poetsen, om ontstekingen te voorkomen.
NB Vermeld altijd of en welke medicijnen u gebruikt. Wij kunnen u adviseren welke pijnstillers u wel of niet mag gebruiken.
Mocht de pijn echter niet over gaan, raakt het tandvlees ontstoken of krijgt u moeite met het open doen van u mond, neem dan contact met ons op. Wij kunnen met behulp van een röntgenfoto zien hoe en of uw verstandskies doorkomt. Vervolgens kan er een beslissing over het al dan niet trekken van de verstandskies worden genomen.
Hoe word de verstandskies getrokken?
Aan de hand van de röntgenfoto kan worden bepaald hoe moeilijk het trekken van de verstandskies zal zijn. Als de kans op infectie groot is, of als de kies bijvoorbeeld erg diep ligt, verwijzen wij u door naar een kaakchirurg.Het trekken van een verstandskies is, afhankelijk van de positie en vorm, makkelijk tot iets zwaarder. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, wordt de verstandskies er met een draaiende of wrikkende beweging van een tang uit getrokken. De tandarts gebruikt soms ook andere instrumenten voor de wat moeilijkere ingrepen, omdat hij veelal de moeilijkere ingrepen doet. Meestal wordt de kies er in zijn geheel uitgetrokken. Als de verstandskies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald.
Doet de behandeling pijn?
De ingreep zelf veroorzaakt, dankzij de verdoving, over het algemeen geen pijn. Om de kans op infecties na de behandeling zoveel mogelijk te beperken en de genezing te bespoedigen is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen.
Eerste dagen na trekken van verstandskiezen
Tot de verdoving is uitgewerkt mag u geen warm voedsel eten of drinken. Probeer de eerste dag na de ingreep het roken of alcohol drinken tot een minimum te beperken. Daarnaast is het belangrijk om de bloedprop die zich vormt met rust te laten. Deze bloedprop beschermt het bot. Het kan voorkomen dat u kleine stukjes bot voelt die uit de holte komen. Maakt u zich niet ongerust, dat kan geen kwaad. In de eerste twee á drie dagen kan de wond iets gaan zwellen en oncomfortabel aanvoelen. U kunt dan pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) tegen de pijn innemen.
Mondhygiëne na het trekken van verstandskiezen
Reinig uw mond de eerste 6 uur na het trekken van verstandskiezen niet. Poets uw andere tanden zoals u normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wond. U kunt de omgeving van de wond schoon houden met een antibacterieel mondspoeling. Als u twee dagen nadat de tand is verwijderd heftige pijnen voelt opkomen kan het zijn dat de bloedprop is losgeraakt of opgelost. Het is belangrijk dat u naar uw tandarts gaat.
Tanden, kiezen en wortelresten verwijderen
Wanneer wordt deze behandeling toegepast?
Deze behandeling wordt toegepast bij klachten van de verstandskies, achtergebleven wortelresten na verwijdering van een tand of kies, ingegroeide tanden of kiezen en bij sterk aangetaste (cariës) tanden of kiezen.
Voorbereiding op de behandeling
- Plan geen belangrijke dingen op de dag van behandeling en de dag erna. Dus sporten, vergaderingen en etentjes even uitstellen. De meeste patiënten hebben twee tot drie dagen last na een behandeling. Daarna gaat het geleidelijk beter;
- Zorg dat er ijs klaar ligt, zodat u kunt koelen zodra u thuis komt;
- U kunt eventueel een uur voor de behandeling paracetamol innemen (lees de bijsluiter voor dosering), maar u krijgt van ons een recept mee na de behandeling.
Hoe verloopt de behandeling?
- Eventueel wordt er eerst wat kaakbot langs de kies weggeslepen om zodoende meer speling te krijgen;
- Bij horizontale kiezen of bij kans op beschadiging van de nervus zal de kaakchirurg die kies splitsen;
- De wond zal worden gehecht met zelf oplosbaar hechtmateriaal;
- Indien er veel geboord is, of als er veel ontsteking aanwezig was, wordt er soms een jodoform gaasje geplaatst. Dit gaasje moet dan na vijf dagen verwijderd worden;
- Na de behandeling wordt er dicht gebeten op een gaasje om de wond aan te drukken. Dit kan na 30 minuten verwijderd worden.
Nazorg
- Koelen met ijs beperkt de zwelling. IJsblokjes of koelelement in een washandje tegen de buitenkant van de kaak aanhouden waar u geholpen bent;
- De eerste twee dagen rustig aan doen;
- Vijf dagen tot een week niet roken;
- De eerste twee dagen, of zolang de wang dik is, niet gaan zonnebaden of onder de zonnebank;
- De eerste 24 uur niet spoelen;
- Zacht voedsel gebruiken
Het verwijderen van lipbandjes
Onder de bovenlip zit een lipbandje van tandvlees. Bij sommige mensen is dit lipbandje erg groot en dik. Er ontstaat dan een ruimte tussen de twee voortanden. Ook kan het lipbandje te kort zijn. Hierdoor kunt u uw lip moeilijker bewegen.
Symptomen
- Niet goed kunnen bewegen van lip of tong;
- Soms geeft het beperking met drinken, bijv. bij zuigelingen;
- Spraak kan achter blijven doordat de tong niet goed kan bewegen.
Diagnose
Wij kunnen met het blote oog beoordelen of de klachten veroorzaakt worden door het lipbandje of de tongriem.
Behandeling van het lipbandje
Het lipbandje wordt door de kaakchirurg ingesneden of ingeknipt, zodat het bandje wat wordt verlengd. Eventueel wordt overtollig tandvlees tussen de snijtanden verwijderd. Daarna wordt het wondje gesloten met een hechting.
Behandeling van het tongriempje
De assistent(e) houdt de tong met een gaasje vast, waarna het tongriempje door de kaakchirurg wordt ingesneden of ingeknipt, zodat deze wat wordt verlengd. Daarna wordt het wondje gesloten d.m.v. een hechting.