Mondhygiëne

Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging, om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. Een groot aantal mondhygiënisten zijn in dienst van een tandarts, maar mondhygiënisten kunnen ook werkzaam zijn in een eigen praktijk (vrijgevestigd). Patiënten kunnen zich rechtstreeks bij de mondhygiënst melden als ze hulp nodig hebben bij het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan dan bijvoorbeeld advies geven over te nemen mondhygiënemaatregelen.

  • Geven van advies en voorlichting over onder andere het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en voedingsgewoonten
  • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
  • Aanbrengen van fluoride
  • Gladmaken van worteloppervlakken
  • Aanbrengen van sealant
  • Polijsten van vullingen
  • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
  • Behandelen van kleine gaatjes (in opdracht van de tandarts)
  • Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)
  • Maken van gebitsafdrukken
  • Geven van een lokale verdoving

De mondhygiënistes zijn bij Odontes onderdeel van het tandheelkundig team. De mondhygiënist, net als de tandarts, is verantwoordelijk voor de opname van alle relevante gegevens in het patiëntendossier.

Paro preventieassistente

De paro preventieassistente is in het bezit van een officieel diploma preventie-assistent en heeft al enige jaren ervaring met het behandelen van cliënten met tandvleesproblemen. Daarnaast is ze in het bezit van een officieel diploma voor paro preventie-assistente. Dat betekent dat ze bekwaam en bevoegd is om meer te doen dan een preventie-assistente.

De behandeling bij de paro preventieassistent lijkt op die bij uw mondhygiënist. De  paro preventieassistente is een assistente die een opleiding heeft gevolgd om zelfstandig  behandelingen te doen, zoals: tandsteen verwijderen, sealen, polijsten, poetsinstructie en fluorbehandelingen geven.

Ze werkt dus met name aan de zorg voor een verbeterde mondhygiëne en daardoor een gezonder tandvlees en een schone mond. De paro preventieassistent controleert uw tandvlees en reinigt uw gebit. Ze mag tot een bepaalde diepte onder het tandvlees reinigen; als het tandsteen dieper dan 6 mm zit, dan wordt u doorverwezen naar de mondhygiëniste. Na overleg met uw mondhygiëniste kan ook een nieuw tandvleesonderzoek plaatsvinden voor het maken van een parodontiumstatus. Deze status brengt de conditie van het tandvlees in kaart. De paro preventieassistent houdt over de voortgang van uw behandeling dus nauw contact met de mondhygiënist.

Opleiding mondhygiënist

Een mondhygiënist heeft de HBO-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne afgerond. Het beroep is geregeld in de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Mondhygiënist is een beschermde titel die alleen gevoerd mag worden door personen met een HBO-diploma Mondzorgkunde of Mondhygiëne. In het DiplomaRegister Mondhygiënisten kunt u bekijken wie deze titel mogen voeren.

Kwaliteitsregister Mondhygiënisten

Mondhygiënisten kunnen door bijscholing hun kennis en vaardigheden uitbreiden. In het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM) worden de deskundigheid en vaardigheden van de mondhygiënisten geregistreerd. Het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten hanteert strenge eisen als mondhygiënisten zich in het kwaliteitsregister willen inschrijven. Ze moeten in het bezit zijn van de juiste diploma’s en zich inzetten voor een goede, professionele uitoefening van hun beroep.

Wat kosten deze behandelingen?
De tandartstarieven worden elk jaar vastgesteld door de overheid, dit betekent dat de tarieven voor elke tandarts gelijk zijn. Als u op de link klikt vind u een overzicht van de tarieven van deze tarieven.
d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share